donderdag 23 september 2021

Word jij de volgende belegger?

Beleggen voor beginners leren is een grote en belangrijke stap. Beleggen kan voor beginners behoorlijk complex lijken en vragen oproepen. Daardoor schrikt beleggen beginners vaak af en dat is een gemiste kans, want beleggen is helemaal niet ingewikkeld en het hoeft ook weinig risico op verlies te hebben. Via dit artikel leggen we je uit wat beleggen voor beginners precies is en helpen we je op weg om succesvol de eerste stappen te zetten in het wereldje van aandelen en fondsen. We beginnen met uitleggen wat beleggen inhoudt, benoemen dan waarom mensen beginnen met beleggen, favoriete vormen van beleggen en de risico’s die daarmee gepaard gaan en hopen je zo goed en duidelijk van informatie te voorzien zodat jij ook met plezier met beleggen kunt starten.

Waarom beleggen?


Waarom is beleggen voor beginners een goed besluit is een vraag die je het beste zelf kunt beantwoorden voordat je verder kunt. Mensen hebben allerlei redenen om met beleggen te beginnen. Zo kunnen ze spaargeld over hebben en beleggen als voordeel zijn gaan zien, maar het kan ook zijn dat men geen genoegen meer wil nemen met de lage rentes die banken bieden. De meeste mensen willen beleggen om er aan het einde meer winst mee te behalen. Wie goed handelt en zich goed inleest kan zeker winst maken, bijvoorbeeld door te beleggen in fondsen van grote bedrijven. Wat je doel ook is, bij elk motief om te beleggen past een andere vorm van beleggen.

Beleggen

Als je begint met beleggen koop je een aandeel van een bedrijf of een aandeel in een fonds. Daarmee investeer je een bepaald bedrag in een stukje van een bedrijf of bedrijfstak en is het vervolgens afwachten tot de koers gaat stijgen. Als de koers goed omhoog gaat, geldt dat ook voor jouw inleg. Maar gaat de koers omlaag, dan zal jouw investering ook dalen. Dit zal je vanzelf aan gaan voelen en je zal bekend raken met goede en slechte dagen op de beurs. Beleggen voor beginners is toe te spitsen in verschillende vormen en bij elk van die vormen komt een andere manier van aanpakken terug. Ook de risico’s verschillen van manier tot manier en beleggingsvorm tot beleggingsvorm.

Vormen van beleggen


Voor beginnende beleggers zijn deze vier vormen een goede start: dividendbeleggen, beleggen op koerswinst, daytrading en penny stocks. Het minste risico loop je bij dividendbeleggen, omdat de koersen je hierbij niet veel uitmaken en je vooral richt op de dividend die uitbetaald wordt. Aandelen met hoog dividend zijn erg populair, omdat ze kunnen zorgen voor een vast maandelijks inkomen uit je beleggingen. Koerswinsten kun je als doel hebben als je aandelen laag koopt en hoog verkoopt. Dit moet je wel eerst eigen maken door het gewoon te doen en vooral door erover te lezen. Daytrading is al wat risicovoller, omdat je op koersverschillen inspeelt op een dag en daar veel geld in moet stoppen. Beleggen in penny stocks is ook risicovoller, maar kunnen ook een goed rendement hebben. Bij penny stocks beleg je in aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor zeer volatiel zijn gedurende zeer beperkte tijd.

Risico’s


Zoals gezegd loop je bij elke vorm van beleggen het risico je geld kwijt te raken. Hierbij laten we risicovollere producten zoals cfd’s en hefbomen nog buiten beschouwing, omdat die niet geschikt zijn voor beginners. Het minste risico loop je bij beleggen in dividend, maar getrainde beleggers kunnen ook risico’s bij penny stocks en daytrading goed in kunnen schatten. Bij overige beleggingen is er altijd het risico dat je inleg vermindert. Je geld volledig verliezen kan alleen als een aandeel verdwijnt omdat een bedrijf gesloten wordt of failliet gaat. In dat geval zie je zoiets wel aankomen en is het risico op die manier in te kaderen. Ons advies luidt wel om enkel vermogen te investeren dat je echt kunt missen en met jezelf afspraken te maken over de limiet.

Zelf beleggen of laten beleggen?


Mogelijk is het geval nu dat je twijfelt om zelf te gaan beleggen of je geld te laten beleggen door de bank. Daar willen we graag helder in zijn, zoals experts . Als je echt wil verdienen aan beleggen, is het niet aan te raden om je geld in het fonds onder te brengen van je huisbankier. De meeste verdiensten blijven bij de bank achter en de banken rekenen hoge commissies, waardoor er aan het einde van de rit maar weinig voor jou overblijft. Beleg dus vooral zelf en neem hier de tijd voor. Investeer je eerste 100 euro en zie wat er gebeurt als je in fondsen en aandelen handelt. Zodoende heb je zelf de controle over de aandelen en fondsen in je portefeuille en heb je er zelf ook het meeste profijt van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Beleggen in contracts for difference

Wanneer je al wat ervaring met beleggen hebt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de term contract for difference ook bekend al...